Thursday, January 25, 2007

Fragile Memories - part II


[Слушайте песента, докато четете]
.. Някой си тананикаше. Тя трудно отвори очи, болейки я цялото тяло. всичко бе замръзнало. габчу скимтеше, притиснат до телцето й, поставило лапичка над очите си. клоните бяха се ошарели с изникнали израстаци изпод снега, придавайки им заплашителен и мрачен вид. небето вече се бе захлупило, оставайки лека сивота в ореолите на короните.
тя се обърна и го видя. голямата монашка роба го закриваше целия. свит в себе си, треперейки, подавайки си малка част от лицето навън, тананикайки, за да не замръзне и устата му.
тя пристъпи на коляно и в този миг той повдигна глава, разкривайки обезобраеното си лице. за миг, докато не се скри зад дървото, както правят малките горски бозайници досущ. пристъпи още една крачка, изправи се и надникна иззад дървото. не помръдваше, държеше главата си помежду ръцете, сякаш се мъчеше да се скрие сам. приклекна до него, наведе глава, за да види лицето му. страх и сълзи. опита се да я сплаши с назъвена физиономия и странно тихо изсъскване, но сам се спря и сведе още повече глава, тъй че да не може да го види.
взе ръката му и се изправи. не бе по-висока от метър, а щом той се изправи се видя колко по-мъничка е от него, задето той бе висок и снажен, макар главата му да бе сведена, сякаш бе гърбав. поведе го напред. габчу, до сега гледаше всичко отстрани, уплашено, свито в едни пожалени шубраци, сега скочи и ги последва завирайки се измежду краката й. робата му се влачеше, разкривайки малко босите нозе, изкачащи изпод нея...

No comments: